Speaker educational | Dragos Brasoveanu

COS de CUMPARATURI: 0.00lei 0 items

From the blog

DESPRE LIBERTATE

Bună regăsire, dragi prieteni! Iată că după o pauză ceva mai lungă, revin alături de voi toți cei interesați să creșteți constant în viața aceasta. Astăzi aș dori să scriu câteva rânduri despre LIBERTATE și plec de la o istorie ce mi se pare semnificativă în acest context.
 
Când Dumnezeu l-a creat pe om, i-a dat libertatea de a mânca după plăcere din orice pom din grădină cu excepția unuia. Nu știu câți pomi erau în grădina Edenului, dar cu siguranță, suficienți pentru ca orice plăcere a lui Adam să fie împlinită. Tot ceea ce trebuia să facă pentru a rămâne liber era să nu se atingă de un singur pom dintre sutele sau miile de pomi creați. Îmi place că Biblia îl portretizează pe Dumnezeu ca pe un Părinte ceresc care își educă copiii pe baza principiului libertății. Ce interesant ar fi dacă și noi ne-am educa copiii pe baza aceluiași principiu. Noi tindem să credem ca părinți, că rolul nostru de bază este să creăm un mediu în care principalul cuvânt pe care îl spunem copiilor e „nu.” „Mamă, pot să?” „NU!” „Tată, pot să?” „NU!” „Nu pune mâna!” „Nu fă aia!” „Pleacă de acolo!” Mulți am fost crescuți să credem că principala noastră treabă când am fost copii a fost să vrem să facem lucruri, iar principala treabă a părinților și a profesorilor a fost să ne spună „nu!”. Iar apoi noi în calitate de copii aveam datoria fie să facem acel lucru fără știrea părinților, fie să-i convingem să ne lase până la urmă. Ce ar fi dacă noi ne-am învăța copiii în felul acesta: „Dacă vrei să faci ceva, presupune că răspunsul e «da», iar răspunsul e «nu! » doar dacă îți dăunează ție sau altcuiva”? Schimbând paradigma și dând copiilor libertatea, ei sunt îndemnați să se gândească la ce vor face înainte să te întrebe. În loc să întrebe „pot face asta?”, se vor întreba, „e aceasta tipul de acțiune, faptă, în dreptul căruia tatăl/mama/profesorul va spune da? Acest lucru/această acțiune mă va răni pe mine sau pe alții?” În loc ca părintele să fie cel care spune mereu „nu”, în loc ca părintele să fie cel care gândește în dreptul copiilor, ei vor gândi acum și își vor pune limite. CÂND NOI ÎI ÎNVĂȚĂM CE SĂ NU FACĂ, NU ÎI ÎNVĂȚĂM CE E DREPT SĂ FACĂ. Ați înțeles diferența? E o diferență enormă!
Repet, îmi place că Biblia îl portretizează pe Dumnezeu ca pe un Părinte ceresc care își educă copiii pe baza principiului libertății. Dumnezeu nu e restrictiv, ci vrea ca ai Săi copii să fie liberi și de aceea Sfântul Apostol Pavel spunea că toate lucrurile îi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos. Solomon sfătuia și el: „bucură-te tinere și fă tot ce-i place inimii tale, dar nu uita că va fi o zi a judecății.” 

Din 1989 și noi în România simțim ce mare binecuvântare este să trăiești o viață liberă. Nimic nu e mai frumos ca libertatea pentru că poți să alegi după plăcere. Ceea ce trebuie însă să înțelegem e că există DOUĂ TIPURI DE LIBERTĂȚI – cea falsă, în care OMUL E LIBER SĂ FACĂ CEEA CE VREA, și cea adevărată în care OMUL E LIBER SĂ FACĂ CEEA CE SE CUVINE SĂ FACĂ. Libertatea falsă ne conduce într-acolo încât ajungem să ne batem joc de spiritul de autoritate în familie, de disciplină în educație, de reguli în artă, de decență în comportament și de lege în stat. Libertatea falsă ne duce în pragul haosului. Trăind astfel uităm să fim inteligenți în libertatea noastră. Libertatea adevărată în schimb, înseamnă două lucruri: OPORTUNITATE și RESPONSABILITATE. Când sunt liber, primesc oportunitatea de a fi tot ce pot fi. Nimeni nu mă limitează, dar am și responsabilitatea de a face acele alegeri care să mă crească, care să-mi ofere o viață împlinită. Alege începând de astăzi să fii un om liber! Nu ai fost creat să fii robul altuia sau al vreunui viciu. Nu te mai mulțumi doar să îți accepți viața, ci condu-o! Nu te mai mulțumi doar să treci prin viața, ci alege să crești. Să nu facem din libertatea noastră o haină a răutății căci doar adevărul ne va face liberi cu adevărat. Profită de libertatea de a fi mâine mai bun ca astăzi, de a trăi o viață morală plină de valori înalte pentru că ești un om nu doar liber, ci și responsabil.