Speaker educational | Dragos Brasoveanu

COS de CUMPARATURI: 0.00lei 0 items

From the blog

DESPRE ADMINISTRAREA TIMPULUI

Trăim cu toții printre oameni al căror refren e „n-am timp!” Noi înșine simțim deseori presiunea unei agende aglomerate, insatisfacția faptului că vremea trece, iar noi nu am găsit timpul de a realiza tot ceea ce ne-am dorit deși ne-am luptat uneori chiar până la epuizare. Problema cea mai spinoasă e că, în încercarea noastră disperată după a fi măcar la zi cu toate sarcinile impuse sau auto-impuse, sacrificăm de multe ori ce avem mai drag: familie, sănătate, echilibru interior. 

Fiindcă sunt și eu om ce trăiește aceleași provocări ca mai toți ceilalți, pentru că sunt un lider de a cărui slujire depind viețile unor oameni (nu puțini), m-am gândit să abordez pentru una, două ocazii subiectul managementului/administrării timpului. Evident subiectul e unul extrem de vast, însă în ciuda acestui lucru, doresc să-l prezint cât pot de succint, dar în același timp într-o manieră clară și practică. Sper să reușesc! Dacă nu, sper ca măcar citind aceste rânduri să fiți provocați (ca și mine) să căutați mai intens decât până acum acea cale de a vă administra corect timpul, deci implicit viața, iar la finalul acestui proces să fim cu toții niște oameni împliniți și realizați
În ocazia de astăzi, aș dori să facem o foarte concisă radiografie a realității curente. Când vorbim de administrarea timpului, la modul cel mai practic, noi ne petrecem timpul într-unul din cele patru moduri posibile:

  1. Suntem caracterizați de notițe și checklist, în efortul de a oferi o formă de recunoaștere și includere cerințelor multiple ce ne fură timpul și energia.
  2. Suntem caracterizați de calendare și agende în încercarea de a privi înainte, de a programa evenimente și activități viitoare.
  3. Suntem o reflecție a actualului mod de înțelegere a managementului timpului care adaugă celor două moduri anterioare de administrare a timpului aspectul important de prioritate, de valori clarificate și de comparare a valorii relative a activităților bazându-te pe relația lor cu acele valori. În plus, se concentrează pe fixarea de scopuri, ținte specifice pe termen lung, mediu și scurt , cu intenția ca timpul și energia să fie consumate în armonie cu valorile. Această viziune asupra administrării timpului conține și conceptul anterior de planificare, de creionare a unor planuri specifice pentru împlinirea acelor scopuri și activități gândite a fi de cea mai mare valoare. În timp ce acest fel de a înțelege și a trăi managementul timpului aduce evidente beneficii față de primele două moduri posibile, dacă e să fim onești cu noi înșine, începem să realizăm că planificarea „eficientă” și controlul timpului sunt de multe ori contraproductive. Concentrarea pe eficiență creează așteptări care intră în conflict cu oportunitățile de dezvoltare a unor relații profunde care să împlinească nevoile omenești și cu oportunitățile de a te bucura zilnic de acele momente de spontaneitate, de libertate care dau un farmec aparte vieții. Rezultatul e că oamenii devin epuizați de programele de time-management, de agendele care-i fac să se simtă prea îngrădiți și astfel ajung să arunce copilul odată cu apa, întorcându-se la primul și al doilea mod de a petrece timpul, încercând să salveze relațiile, spontaneitatea și calitatea vieții. 
  4. Există însă din ce în ce mai vizibil, mai prezent, un al patrulea mod de a înțelege relația noastră cu timpul. Acest mod e de o altă natură decât precedentele trei tipare de trăire. Se recunoaște astfel că „administrarea timpului” reprezintă un termen impropriu, greșit, provocarea nefiind aceea de a administra timpul, ci pe noi înșine. În loc să se concentreze pe lucruri și timp, așteptările oamenilor care adoptă această viziune se concentrează pe păstrarea și consolidarea relațiilor și pe atingerea rezultatelor.
    Despre această a patra viziune vom vorbi mai pe larg data viitoare. Până atunci, fă-ți o radiografie proprie a modului în care tu te raportezi la timp, deci per asamblu la viața ta și vezi pe unde te afli astăzi, dacă ești mulțumit în această arie a vieții, dacă și ce ar mai trebui să schimbi. Mult succes!