Speaker educational | Dragos Brasoveanu

COS de CUMPARATURI: 0.00lei 0 items

From the blog

DESPRE ADMINISTRAREA TIMPULUI (III)

Dragi prieteni, continui astăzi ceea ce am început cu două ocazii în urmă, și anume să învățăm împreună despre cum să ne administrăm mai bine viața. Cu toții știm că timpul este o resursă finită, pe care dacă o risipești nu mai ai de unde și nici cum să o mai recuperezi. Când vorbim de timp, trebuie să fim conștienți că vorbim de propria noastră viață. E interesant că deși avem cu toții această resursă, unii reușesc să facă mai multe și mai bine în timpul oferit lor de divinitate, alții nu. 

Doresc ca în această ocazie, să vă prezint cele șase criterii importante pe care trebuie să le aibă o agendă corect concepută, o administrare a vieții organizată după priorități și axată pe a deveni mai bun, pe dezvoltarea proprie ca om dar și pe rezultate. Aceste criterii ne ajută să păstrăm un echilibru între creșterea productivității muncii noastre și creșterea capacității de producție, adică dezvoltarea noastră continuă. Nu poți avea la infinit rezultatele dorite dacă noi care le producem nu creștem la rândul nostru. Atingerea celor șase criterii de eficiență, nu e un proces simplu, dar e o luptă al cărei rezultat va avea un impact fenomenal asupra succesului personal.

  1. 1. COERENȚĂ. Ceea ce înseamnă că trebuie să fie armonie, unitate și integritate între viziunea și misiunea ta, între rolurile și scopurile tale, între prioritățile și planurile tale, între dorințe tale și disciplină. În agenda ta, trebuie să fie un loc pentru declarația ta de misiune în așa fel încât să te poți raporta la ea în mod constant. Trebuie, de asemenea, să fie un loc pentru rolurile tale și pentru scopurile pe termen lung și scurt.
  2. 2. ECHILIBRU. Trebuie să urmărești o agendă care să-ți ofere o viața echilibrată. Identifică rolurile tale și păstrează-le în atenția ta în așa fel încât să nu neglijezi ariile importante precum sănătatea, familia, pregătirea profesională sau dezvoltarea personală. Prea mulți oameni par să creadă că succesul dintr-o arie a vieții va compensa eșecul din altă arie, dar chiar ăsta e adevărul? Dacă cineva are o carieră strălucită, dar o familie răvășită, e oare un om împlinit? Dar și dacă cineva are o familie iubitoare, însă profesional e la baza lanțului trofic, e el împlinit oare? Dacă plătești cu sănătatea, cariera ta, cât timp vei fi un om de succes? Dacă te dezvolți profesional, dar nu ești un om de caracter, în cât timp vei pierde totul?
  3. CONCENTRARE. Ai nevoie de o agendă care să te motiveze, să te încurajeze, care să te ajute să petreci timp mai mult pe prevenție, dezvoltarea de relații (networking), recunoașterea noilor oportunități, planificare, recreere, adică acele lucruri cu valoare mare pe viață. E mult mai eficient să previi crizele decât să încerci să stabilești care dintre ele sunt mai importante. Cheia succesului în planificarea vieții nu e să așezi pe priorități ceea ce ai în agendă, ci să aranjezi în agendă prioritățile. Acest lucru poate fi cel mai bine făcut în contextul săptămânii. Cea mai bună cale de a-ți administra viața e să o faci pe o bază săptămânală și nu zilnică. Organizându-ți viața pe o bază săptămânală îți oferă un echilibru și un context potrivit pentru agenda zilnică. Ciclul muncii, sistemul educațional, închinarea religioasă, funcționează într-un context săptămânal, unde săptămâna e recunoscută ca o singură și completă unitate de timp. Fixându-ți ținte și obiective săptămânale, vei fi mult mai coerent în administrarea fiecărei zile și vei găsi timp mai mult și pentru tine însuți. Vei putea administra mai corect eventualele evenimente neprevăzute și vei fi mult mai împlinit și mai relaxat la finalul fiecărei zile.
  4. O DIMENSIUNE UMANĂ. Trebuie să dezvoltăm unelte prin care agenda noastră să aibă de-a face și cu oameni nu doar cu programări și/sau orare. În timp ce în raport cu timpul noi trebuie să gândim în termeni ce țin de eficiență, o persoană centrată pe principii gândește în termeni de eficacitate când e vorba de oameni. Sunt momente și ocazii când e nevoie să subordonăm agenda noastră față de oameni fără a simți vinovăția că nu am împlinit tot ceea ce ne doream în acea ocazie. 
  5. 5. FLEXIBILITATE. Agenda noastră trebuie să fie slujitorul nostru și niciodată stăpânul nostru. De vreme ce ea lucrează pentru noi, ea trebuie croită conform stilului nostru, nevoilor noastre și metodelor noastre specifice.
  6. PORTABILITATE. Agenda trebuie purtată cu noi tot timpul. Poate că vreodată ai nevoie să modifici declarația proprie de misiune. Poate că ai nevoie să măsori valoarea noii oportunități apărute în raport cu ceva deja plănuit. Orice ar fi, dacă vrei să fii eficient poartă agenda după tine astfel ca mereu să ai acces facil la datele și la informațiile importante.
  7. Data viitoare vă voi oferi acele unelte importante care să vă transforme în oameni care să știe să se administreze singuri.
    Până atunci țineți minte că informația în sine nu schimbă niciodată pe nimeni, experiența însă da. Astfel vă îndemn ca tot ceea ce ați aflat astăzi și în ocaziile trecute și credeți că vă este de folos să începeți să aplicați și vei fi extrem de câștigați.